zondag 23 februari 2014

Veel inspiratie!

Veelzijdigheid in Wolcafé Zwolle. Gisteren zijn er diverse vachten gekaard van verschillende schapenrassen. Er wordt gewerkt met onder andere vacht van Drents Heideschaap, Texelaar en Wensleydale.



 











Er lag een voorbeeld van geverfde vacht waarbij gebruik gemaakt is van natuurlijke verfstoffen. Naar aanleiding daarvan worden dan ook diverse verftechnieken en daarvoor geschikte materialen besproken.

Ter sprake komen ook allerlei voorbeelden van het gebruik van wol. Om bijvoorbeeld een 'bestaande wollen trui te 'customizen', (aanpassen en/of pimpen). Naden verleggen, mouwkoppen veranderen en geborduurde stukken aan te brengen door ze op de trui te punchen. Het is zó leuk om je eigen identiteit en creativiteit vast te leggen in werkstukken. A. kan dat als geen ander.

Een heel mooie draad wordt momenteel gesponnen van een donkere Alpaca. De draad is veelbelovend, we wachten af wat het werkstuk ervan wordt. Via S. blijven we op de hoogte!

Altijd zijn er wel meer werkstukken waar gelijktijdig aan gewerkt wordt. M. is een fijne draad spinnen vanuit een handgeverfde lont.

Maar breit momenteel ook een vest in Fair Isle techniek. Je ziet hieronder hoe mooi het wordt en hoe ver ze er al mee is!

Ze is begonnen met het spinnen op het dubbeltraps reismodel (inklapbaar) van Louët. Een handig spinnewiel op klein formaat. Het bleek dat ze op zóveel verschillende locaties zit te spinnen dat een van haar lievelingen (ze heeft meerder uiteenlopende spinnewielen) eronder te lijden had. Toen kwam de kleine reiziger in beeld. Het ziet er subliem uit! Handig in- en uit te klappen, soepel om mee te werken. Ze houdt ons vast op de hoogte over haar ervaringen met dit wiel.

Louët  klaar om vervoerd te worden.


Er staan ook altijd van die 'gezellige' mandjes. Deze hengselmand met het werkstuk van M. waar de handgeverfde lont losjes inhangt. En zoals bijvoorbeeld de kleine boodschappenmand die de moeder van F. nog in gebruik heeft. Met deze mand heeft haar oma nog boodschappen gedaan. Waarschijnlijk begin 20e eeuw.

Warme plaids en dekens zijn en blijven super. Anno 2014 worden ze weer veel gemaakt door Granny Squares aan elkaar te haken of naaien. E. is een mooi exemplaar aan het maken. Ze werkt stapeltje voor stapeltje de vierkantjes af. Hier liggen ze naast een net gemaakt tasje voor een heel jong vriendinnetje. Zoals je aan het onderliggende etui kunt zien is E. ook heel erg goed in borduren.


Pauze! Verse versterkende koffie wordt voor ons gezet en deze keer met een overheerlijke cake erbij. Het moment om wol- en andere verhalen de delen.

Ben je geïnteresseerd? Kom ook eens in Wolcafé Zwolle. We zijn iedere laatste zaterdag van de maand te gast in De Vreugdehoeve aan de Zalkerveerweg in Zwolle.

woensdag 19 februari 2014

Show & Tell

Zaterdag is het weer zover! In De Vreugdehoeve staan de stoelen klaar voor Wolcafé Zwolle. Het is goed de ontwikkeling te zien dat steeds meer mensen de weg vinden naar deze unieke locatie.

Als je wilt spinnen, breng dan je eigen spinnewiel  (of -tol) mee. Vachten van het Fries Melkschaap zijn ter plekke verkrijgbaar. Die kun je kaarden of zo uit de vacht spinnen. Er staat een kaardmolen die deelnemers van Wolcafé Zwolle mogen gebruiken. Enkele spinnewielen staan klaar om kennis te komen maken met het spinnen.*

Maar uiteraard zijn alle wolliefhebbers welkom. Je bent ook van harte uitgenodigd om te komen breien, haken, weven (band- of tafel-) of een andere techniek waarin of waarbij je wol verwerkt.

Ben je nog niet zover maar ben je wel dol op wol, ben je welkom om je laten voorlichten en inspireren.

We hebben net Handwerkbeurs Zwolle achter de rug en misschien wil je ons je mooie wol-aankopen laten zien. Of heb je je laten verleiden tot een prachtige aankoop en weet je eigenlijk niet zo goed hoe je je project zult beginnen. Kom dan vooral ook, dan kunnen we je wellicht op weg helpen.

Original Wool BlendsÒ 
(Merino en zijde)
* Bij veel belangstelling zal de tijd verdeelt worden over kaardmolen en spinnewielen opdat iedereen die wil kennismaken ook de kans krijgt.

maandag 10 februari 2014

Sjaals gevilt van chiffonzijde met merinowol

Gisteren stond de Vreugdehoeve in het teken van vilt. Er zijn veel mooi sjaals gevilt tijdens een workshop.
Chiffonzijde en merinowol met als extra tussah zijde zijn verwerkt tot prachtige exemplaren.

Er is hard gewerkt en het is iedere keer weer bijzonder te zien hoe vilten, net als schrijven, een eigen handschrift heeft. Er ontstaan in een paar uur unieke exemplaren.


In de pauze stond er koffie en thee klaar. Daarbij werd een heerlijke apfel-lemoncurd-strudel met slagroom geserveerd. Het was enorm gezellig en de pauze vloog voorbij. Mede omdat we enorm gemotiveerd waren verder te gaan met de viltcreaties.











Onder het genot van een drankje werden elkaars resultaten bekeken.

Aan het einde van de workshop ging ieder naar huis met een heel goed geslaagde sjaal naar eigen ontwerp in favoriete kleur!

Al het nieuws van De Vreugdehoeve én van Wolcafé Zwolle kun je lezen in de Nieuwsbrief 'Gemekker' die De Vreugdehoeve regelmatig verspreidt. Je kunt je hierop abonneren zodat je niets hoeft te missen!
Dat kan door een mailtje te sturen naar  herman@devreugdehoeve.nl

zondag 2 februari 2014

Workshop Sjaal Vilten

De Vreugdehoeve brengt regelmatig een nieuwsbrief uit. Daarin vind je nieuws over de schapen, producten, activiteiten. Ook leuke, maakbare, recepten staan erin. Je kunt je hiervoor aanmelden via deze link. Voorgaande publicaties vind je hier.

De Vreugdehoeve organiseert een workshop Sjaal Vilten

Vilten is verbinden van natuurlijke vezels. Lijkt het je leuk om te leren vilten? Dan kun je je aanmelden om mee te doen aan de workshop Sjaal Vilten op zondag 9 februari  a.s. op de Vreugdehoeve.

De basis van het vilten wordt je tijdens deze workshop  uitgelegd. We gaan een sjaal vilten met merinowol op een basis van chiffonzijde. En door de transparante zijde te gebruiken kun je een luchtige, soepel vallende sjaal maken.

Het materiaal wordt als pakket aangeboden en je kunt ter plekke kiezen uit  verschillende kleurencombinaties. Gaat jouw voorkeur uit naar specifieke kleuren, kun je dit melden bij inschrijving. Inschrijven kan  t/m 5 februari.
Kosten voor deelname zijn te voldoen bij inschrijving, daarmee is je deelname gegarandeerd*.

Datum: Zondag 9 februari  om 14.00 uur
Kosten: € 35,00 inclusief materiaalpakket, koffie/thee en lekkers
Locatie: De Vreugdehoeve, Zalkerveerweg 20, 8042 PL Zwolle

 Workshop kan doorgang vinden bij een minimaal aantal deelnemers van vier personen.

Gezelligheid en .... wol!

Wolliefhebbers weten inmiddels de weg naar De Vreugdehoeve waar, iedere laatste zaterdag van de maand, Wolcafé Zwolle georganiseerd wordt. Het groeit tot een ontmoetingsplek, waar je onder het genot van koffie of thee met lekkers, ervaringen uitwisselt. Kennis deelt over vezels, garen. Dun of dik gesponnen. Getwijnd of niet. Batts en Blends. Kortom, enorm veel wol. 












Maar dat niet alleen! Er wordt volop gewerkt. De kaardmolen draait volop en de spinnewielen ook. 


Met (super)chunky's wordt gehaakt en gebreit. Ben je ook zo van wol? Kom eens langs. Laat je inspireren of; inspireer ons. Wol is hot!