dinsdag 30 september 2014

4 dagen spinnen in feestweek

De Vreugdehoeve bestaat in oktober 2 jaar! Er worden in de week van 13 t/m 19 oktober diverse feestelijke activiteiten georganiseerd.

Wolcafé Zwolle is op 16 t/m 19 oktober x-tra geopend. Let op; afwijkende openingstijden.

  • Donderdag 16 oktober     - 13.30 tot 17.00 uur
  • Vrijdag 17 oktober          - 13.30 tot 17.00 uur
  • Zaterdag 18 oktober        - 11.00 tot 16.00 uur
  • Zondag 19 oktober          - 11.00 tot 16.00 uur 
Je bent van harte welkom om te spinnen (met tol of wiel) te breien, haken, weven, knopen of te toveren met wol.
Vind je het leuk te laten zien wat jij met wol doet? Kom - Show & Tell. Over de wol, het verfbad, de steken of het patroon. Misschien heb je mooie viltwerkstukken. Interieurstukken als kussens of kleden of droogviltschilderijen. 

Natuurmonumenten organiseert zondag 19 oktober in en rondom De Vreugdehoeve:

Wilde Buiten Dag - Toveren - Vreugderijkerwaard


Laat je betoveren door de natuur!
De herfst is voor heksen en tovenaars een heerlijke tijd. Ze zijn dol op stinkende paddenstoelen en houden ervan als het hard waait. Jij ook? Kom naar de Wilde Buiten Dag van Natuurmonumenten en beleef de magie van de herfst. Vind natuurschatten, proef iets uit de heksenkeuken en doe mee met de bezemrace.

Let op: je kunt starten tussen 11.00 en 14.30 uur. Leuk als je verkleed komt!




vrijdag 26 september 2014

Wolcafé Zwolle niet alleen in Zwolle

Vind jij wol ook zo'n prachtig materiaal? Ben je dol op spinnen, weven, breien, vilten of een andere techniek waarbij je wol verwerkt en tot prachtige resultaten komt?

Als je het leuk vindt, kun je kennis, ideeën en foto's op deze blog plaatsen.

Het is leuk om mensen met eenzelfde passie te ontmoeten. Omdat persoonlijke ontmoeting niet altijd mogelijk is, kun je deze blog als meeting point gebruiken.

Stuur je info naar deze mailbox.  


Kaardmolen

Morgen is Wolcafé Zwolle weer geopend. Vanaf 10.00 uur ben je welkom om te spinnen. Of een andere wollige verwerking zoals haken, breien of weven.

Voor de kaarders; de electrische kaardmolen staat morgen niet in Wolcafé Zwolle. Op deze blog zal staan wanneer de electrische kaardmolen er weer staat.
Natuurlijk kun je een eigen kaardmolen meebrengen en die gebruiken.

Spinnen en weven

Het seizoen 2014/2015 is weer van start. Op allerlei gebied starten er weer cursussen en workshops.
Velen van jullie zullen weten dat er ook binnen de wereld van wol verschillende organisaties zich bezighouden met het behouden en doorgeven van kennis. Zij organiseren ook landelijke dagen waar ontmoeting, kennisuitwisseling en gezelligheid belangrijk is.

Hieronder vind je twee voorbeelden.


De Landelijke Spingroep
We spinnen nog steeds op spinnewielen en spintollen. De wielen zijn nu vaak voorzien van moderne technologie. Naast de vertrouwde natuurlijke vezels als wol, zijde, katoen en vlas spinnen we nu ook met vezels als tencel, soja en bamboe.
De Landelijke Spingroep brengt sinds 1999 spinners met elkaar in contact, verzamelt en verstrekt informatie over spinmaterialen en -technieken en over de verdere verwerking van de gesponnen garens.

Op zaterdag 4 oktober 2014 is het weer zover, de Landelijke Spindag.
Samen spinnen, bijpraten, naar de materialenmarkt of een workshop volgen.
Alle informatie staat op deze pagina.


WEEFNETWERK is de vereniging van en voor wevers en weefsters, die beroepsmatig of als amateur met weven bezig zijn. Iedereen kan lid worden. 
WEEFNETWERK wil wevers en weefsters met elkaar in contact brengen en hen en andere belanghebbenden informatie verstrekken over de ontwikkelingen op weefgebied. 


De Landelijke Weefdag is op zaterdag 1 november 2014 in  Barneveld.
Meer over Weefnetwerk kun je lezen op deze pagina.

woensdag 17 september 2014

Service

Wolcafé Zwolle biedt een extra service, te weten een elektrische kaardmolen. Deze kun je als deelnemer aan Wolcafé Zwolle gebruiken.

Het is echter niét zo dat de kaardmolen er als vanzelfsprekend staat tijdens openingsuren. De kaardmolen is privébezit en wordt dus ook op andere locaties gebruikt.

woensdag 3 september 2014

Zaterdag j.l. waren we weer bijeen in De Vreugdehoeve. Met een toenemend aantal deelnemers groeit Wolcafé Zwolle gestaag. Houd jij van wol en het werken met wol ben je natuurlijk van harte welkom. Kijk in de agenda voor data. We beginnen om 10.00 tot ongeveer 13.00 uur. Meestal eten we samen nog wat alvorens we de dagelijkse draad weer oppakken.

Hier vind je een aantal foto's van wat er zoal te bewonderen is.

Herinner je je nog die strengen wol die over het hek hingen te drogen nadat ze met meekrap geverfd waren? Een aantal daarvan is gebruikt om deze sjaal te weven. De sjaal is gemaakt door F. en is met ongetwijnde wol tot een bijzonder soepel, luchtig en heel warm geheel geweven. De wol is ook zelfgesponnen door F. uit een vacht van één van de schapen van De Vreugdehoeve.















Het prachtige resultaat van M. M. spint, breit en verft wol van haar eigen schapen. Daar maakt ze ook de meest mooie dingen van. Hier heeft M. de verleiding niet kunnen weerstaan en de driekante doek gebreid die in het boek Öland Breien van auteur Marja de Haan staat. Note: van niet-zelfgesponnen-wol.


De wol was ruim voldoende om de hele omslagdoek van te maken. Van de overige wol breit M. nu, op dezelfde manier, een babydekentje met schapen.


Met wol kun je natuurlijk ook heerlijk haken. E. is hier een veelkleurige omslagdoek aan het maken. Zodra het af is, kunnen we zeker het geheel hier bewonderen.


S. is geïnspireerd geraakt door een hesje in heel vrije vormen. Dat hes is nu nog in een test- en veranderfase. Ook is ze bezig een bolero te haken die geheel opgebouwd wordt door bloemen. Bloemen in natuurlijke tinten. De wol hiervoor heeft S. gesponnen uit vachten van uiteenlopende kleuren. 


Tussentijds heeft F. nog even een vestje gebreid. De kabel is haar handelsmerk en de grote bloem is er later opgemaasd. Natuurlijk weer van eigengesponnen en deels zelfgeverfde wol.


 

Rommelig en heel gezellig. Zaterdagmorgen Wolcafé Zwolle in De Vreugdehoeve. Bovendien wordt er hard gewerkt!



Er staan ook altijd van die 'heerlijke mandjes'!

Natuurlijk weet iedereen dat het onbeleefd is om in een tas van een ander te kijken. Maar dit is zó verleidelijk. Oke, blijft onbeleefd maar levert wel een mooie foto. De strengen wol zijn geverfd met Wouw (Reseda luteola) en boerenwormkruid (Tanacetum vulgare)